25.1.2016

Leipätuokkonen

Ompelin ennen joulua pari leipätuokkosta. En nyt keksi parempaakaan nimeä noille. Jotkut käyttävät niistä nimitystä "kankainen leipäkori", mutta ei nuo minusta koreiltakaan vaikuta, mutta olkoon...

Alukangas on vanhaa, mutta käyttämätöntä, jokapoika-lakanakangasta. Pesin kankaan ennen ompelua, joten sen ei pitäisi enää kutistua. Nauhat on vinokaitaletta. Ylemmässä kuvassa pääliliina on retroa ja alemmassa IKEA:sta hankittua. Sisustat on myös samaisesta myymälästä ostetut muoviset leikkuualustat. Niitä myydään kahden kappaleen pakkauksessa ja maksaa muistaakseni pari euroa per paketti. Yhteen tuokkoseen on käytetty yksi alusta ja sen pitäisi kestää hyvin pesua. Työhön käy tietenkin jokin muukin kovike, mutta valinnassa kannattaa ottaa huomioon hygieenisyys.

Ensimmäiseksi on hyvä ottaa leikkuualusta käsittelyyn ja tehdä sen päälle vaikkapa voipaperista kaava. Näin pääsee suunnittelemaan ja halutessa maksimoimaan tuokkosen kokoa. Käyttämäni pohjapala on 18,5 x 18,5 cm ja reunapalat 18,5 x 5,5 cm. Leikkuualustasta olisin saanut pari senttiä korkeammat reunat, mutta silmääni sopi paremmin matalampi malli. Viilsin ensin tavallisella puukolla ääriviivat ja sen jälkeen leikkasin palat mattopuukolla metallista viivainta pitkin. Täytyy vain ensin muistaa laittaa toinen tukevampi leikkuualusta alle.

Palani ovat kokoa 18,5 x 18,5 ja 18,5 x 5,5
Pääli- ja pohjakangas ovat saman kokoisia, joiden väliin muovipalat tulee. Nauhat voi mitata mieleisekseen ja ne ommellaan "ulkoneliön" kulmiin. Kuvan töissä ne ovat muistaakseni 23 cm pitkät. Sovittamalla palat kankaalle näkee itse parhaiten tarvittavien  kangaspalojen koon. Siinä hoksaa myös ompelujärjestyksen. Varoin visusti ompelemasta alustaa kiinni tekstiiliin peläten neulan menevän poikki, mutta ei se mennyt. Vahingon sattuessa tuli vain vähän purkutöitä. Pääliliinan koon sain sovittamalla ja taittelemalla valmiiseen työhön lautasliinan.

Siitä nämä ovat kivoja, että vievät vähän tilaa, kun avataan solmut kulmista. Pääliliinaa vaihtamalla ne saa erinäköisiksi vaikkapa juhlan mukaan. Tuokkosiin voi hyvin "hukata" omia kankaan jämiä. Malli ei ole minun keksimä, vaan taitaa olla melko yleinen. Muiden käyttämästä sisusmateriaalista minulla ei ole tietoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti