8.1.2017

Orkidean ihme ja vähän muitakin

Orkidea kukkii kohta
Sain syksyllä vuonna 2015 kuvan orkidean lahjaksi. Siinä oli kolme kukkavartta. Leikkasin yhden varren pois kukkien kuihduttua ja jätin kaksi, josko kukkisivat vielä uudelleen. En sitten tiedä, innostuvatko ne vielä siihen, mutta yllätyksekseni huomasin orkidean versovan kahdella uudella kukkavarrella.

Mitä tästä opin? Opin, että orkideaa kannattaa liika- tai alikastella, unohtaa se remontin ja pölyn keskelle, lisäksi antaa vielä usein kunnon ristivetoa tuulettamalla parvekkeen oven kautta. Valoa pitää tarjota hyvin niukasti.

Pari tulilatvaa ja mehitähteä
Siivosin tänään joulun pois. Samalla purin pari kukka-asetelmaa, jotka olivat mielestäni jouluisia. Pelastin niistä tulilatvat ja mehitähdet istuttamalla ne uuteen ruukkuun. Vien kasvit kesän alussa ulos jatkamaan kasvamistaan. Tulilatva on yleensä intoutunut kukkimaan ulos päästyään.

Itse asiassa epäilimme aivastuskohtaustemme johtuvan asetelmien sypresseistä taikka sammaleesta, joten katsoin viisaammaksi siivota varmuuden vuoksi allergisoivat kasvit pois.

Hevoskastanjan taimi
Istutin kuukausi sitten kukkaruukkuun hevoskastanjan siemenen. Tämä hujoppi päätti kasvaa pituutta ja kunnolla heti kun iti. Valitettavasti se muistuttaa vielä vallan muuta kasvia, että toivottavasti kukaan ei katso väärin.

Nyt eletään tammikuun alkua, että kuinkahan pitkäksi tuo mahtaa venähtää ennen kuin pääsee ulos kasvamaan?

Vein syksyllä myöhään kellariin ruukun, johon istutin kolme hevoskastanjan siementä. Ulos kasvimaahan istutin viisi siementä. Keväällä sitten näkee, ovatko alkaneet itää.

2 kommenttia:

 1. Orkidea on aika arvaamaton. Mulla oli kukkavarsi jossa oli ollut kukat, meinasin katkaista sen, sieltähän tuli uusi kukkavarsi sivulle.
  Katsotaan tuleeko oikein kukkakin ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ihan varma ole jokaisesta nyppylästä, mutta kasvissa on ainakin muutama selvä nuppu. Pitää tsekata, josko täytyisi antaa lannoitetta.

   Poista