19.5.2017

Hankala välivaihe

 
Mökin pihatöitä riittää remontin jäljiltä. Sora- ja laattakasa odottavat laittajaansa. Asennutimme syksyllä pihaan myös tappivaloja, joten kukkapenkkejäkin tuli vähän myllättyä. Myös sähkökaapeleille piti kaivaa reitit. Tykkään kylläkin kovasti ahertaa mökillä, joten eiköhän pihatyöt käy terapiasta.

Minulla on kesät talvet pari ruukkua ulkona, joihin istutan kesällä kukat ja talvella niitä koristaa havunoksat. Aina keväisin havujen poisottamisen jälkeen funtsin, että mitä laitan tilalle ennen kesäkukkia. Että näyttäisi vähän kivemmalta ja olisivat kylmänkestäviä.

Pari viikkoa sitten pelastin pari kasvia perrennapenkistä. Toinen on vuohenjuuri, joka oli levinnyt liikaa. Osa siitä jouti hyvin ruukkuun. Toisessa on kokovalkoisia narsisseja. En muista enää niiden nimeä. Ne kasvoivat liian lähellä pesäkuusta, joten olisivat jääneet oksien alle.
Istutan näihin ruukkuihin ensin joka kevät jotakin perennaa, joskus oli tupsut valkovuokkoja, joita ympäristössä riittää. Nyt kasvamassa olevat kasvit odottavat siirtoa uusille paikoille, kunhan saan maan valmiiksi.

Kaadoimme pari vuotta sitten ylisuureksi kasvaneen tammen keskeltä pihaa. Kukkamaihin olin istuttanut tammen vuoksi varjossa viihtyviä kasveja. Nyt menee kasvit niissä vaihtoon ja varjokasveille pitää keksiä uusi paikka.

Siirsin terassilta ulkokalusteet taivasalle, minne ne on tarkoitettukin. Olen tilalle katsellut netistä uutta terassipöytää, vaan en ole löytänyt vielä sopivaa, varsinkaan sopuhintaista. Pöydän pitäisi olla yli kaksi metriä pitkä. Yksi on mielessä, mutta se pitäisi hakea melko kaukaa, enkä ole varma, että tykkäänkö siitä. Pyysinkin taitavaa miestäni rakentamaan pöydän. Ei ainakaan vielä kieltäytynyt. Toiselle sivulle haluaisin pitkän penkin.
Koska tiedän hänellä olevan muitakin suunnitelmia kuin pöydän rakentaminen, hiisasin varastosta terassille ruman vanhan pöydän odottamaan uuden tulemista. Koska vanha pöytä lähtee todennäköisesti joskus polttolaitokselle, en uhraa siiheen maalin tilkkaa. Tai oikeastaan, niitähän siitä löytyy. Ollaan käytetty mööpeliä joskus maalausalustana.
Ostin pari metriä kesäistä vahakangasta pöydän pintaa peittämään. Koska siitepölykausi on vielä suurelta osin edessä, on vahakangas helppo pitää siitä puhtaana. En ole kukkakuosi-ihmisiä, mutta päivänkakkarakuvio kolahti kylmän alkukevään jälkeen. Tai mitä nuo nyt sitten ovatkaan?

2 kommenttia:

  1. Monesti ruukkuihin siirretty perennoista tulee tuuheita ja on ilmaista materiaalia, takaisinkin voi laittaa jonnekin muualle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä ruukuissakin ihan kivoja. En olekaan raaskinut ostaa paljoakaan kesäkukkia tänne etelään, koska olemme kesäisin paljon Lapissa. Viime kesänä ruukut toimivat "väistötiloina", kun möyrittiin pihaa. Taidan ottaa perennat ruukkuihin taas, koska ovat helppohoitoisia, eikä tarvitse niin paljoa kastelua.

      Poista