23.7.2016

Foliota marjapuskiin

Puutarha tarjoaa taas runsaasti satoa
Kotonani on viisi punaherukkapensasta ja joka ikinen vuosi ne tekevät hurjasti satoa, ja ilman lannoitusta. Niin myös tänäkin vuonna, vaikka pensaat ovat ainakin 60 vuotta vanhoja. Tiedän suurinpiirtein niiden iän, koska kotini on myös mieheni lapsuuden koti. Marjat kypsyvät vanhana lajina melko myöhään, joten elokuun alussa ei ole vielä kiirettä poimia niitä. Sitä enemmän mehua saa, mitä kypsempiä marjat ovat.

Jostakin kumman syystä marjat saavat olla pitkään rauhassa linnuilta. "Koristelin" vasta eilen taas varmuuden vuoksi pensaat muutamilla folioruseteilla. Foliorusetit kahisevat pienestäkin tuulenvireestä ja peilaavat valoa. Tämä on ollut meillä hyvä keino pitää linnut poissa puskista, vai onko tämä sitten vaan pelkkää uskomustani asiaan.

Minulla ei ole kovin pitkää matkaa muunmuassa foliota valmistavan yrityksen tehtaanmyymälään. Ostan  aina kakkoslaatua ja foliorulla ei maksa montaa kymmentä senttiä. Kun marjat on poimittu, kerään foliot pois ja vien ne metallinkeräykseen.

Kuvan taustalla on antonovka-omenapuu. Se, kuten kaksi muuta, tekevät myös joka vuosi runsaan sadon - myös tänäkin vuonna. Puut ovat ikivanhoja ja suuria. Omenat kypsyvät myöhään syksyllä. Millään emme pysty hyödyntämään koko satoa. Onneksi omenista on moni kiinnostunut ja ollaankin lahjoitettu niitä kaikille halukkaille.

Antonovkasta saa erittäin hyvää hilloa. Joskus ollaan kerätty omenia suoraan puusta pahvilaatikkoon ja viety kellariin. Ovat vielä joulunakin hyviä. Myös marjoja on saanut tutut tulla poimimaan. Yhdestä pensaasta voi saada satoa noin neljä ämpärillistä. En millään saa kaikkea käytettyä, vaikka kuinka mehua keittelisin.

Omenien määrä maassa on yksi ketutuksen aihe silloin, kun pitää leikata nurmikko. Toinen harmi puista on syksyllä, kun kaikki muut lehdet on haravoitu pihasta, niin eikös vaan omenapuut ovat vielä täydessä lehdessä. Ja niitä lehtiä on paljon. Omenia saattaa pudota puusta vielä talvella.

Noita puita ei kuitenkaan raaski kaataa. Ovat nähneet maailmaa kauan ja monta ohikulkijaa.

1 kommentti:

  1. Hyvä toi folio rulla ohje.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa,

    VastaaPoista