5.7.2016

Huopahelmi/paperihelmi-mummi

Olen miettinyt, että mihin tarkoitukseen käytän viime joulukuussa tekemäni huopahelmet. Sitten keksin, että jos haluan kokonaan itse tehtyä, niin värkkään niistä helminauhan ja väleihin teen paperihelmet.

Muistelin tehneeni paperihelmiä joskus kansakoulun askartelukerhossa. Työ oli lapselle hidasta ja lisäksi niistä tuli mielestäni rumia. Ajatus jäi kuitenkin muhimaan ja googlasin toissapäivänä uteliaisuuttani "paperihelmet". Kuvahaulla ilmestyi kaikkenlaisia ihania paperihelmikuvia. "Paper pearls" avasikin jo loputtoman kavalkadin.

Valmiit helmet näyttää paremmalta päällä kuin kuvassa. Nauha oikenee, koska olen sisään pujottanut ohuen kuminauhan. Korun paino ei tule olemaan ongelma, koska helmet painaa vaivaiset 34 grammaa. Talvinenhan tuo työ on, joten en sitä kesällä aio pitää.

Nyt on sitten minullakin huopahelmet...

Kuvan paperihelmiin tarvitsin tietenkin paperia, sakset, mustaa tussia, sukkapuikon sekä liimapuikon. Helmieni paperi on peräisin lasten kirjaston poistokirjasta, joten se on melko paksua. Kiersin paperisuikaleet sukkapuikon ympärille, mutta ensin vedin ne puikon ja sormen välistä niin, että suikaleet hieman kipristyivät rullalle. Näin jälkikäteen neuvoksi, että kannattaa kipristää kunnolla myös ohut pää. Joissakin helmissäni päät tahtoivat itsepäisesti aueta. Liimaa laitoin suikaleisiin noin kymmenen sentin matkalta, jolloin helmiä pystyi vielä hieman korjailemaan jälkikäteen.


Kirjan sivu on kooltaan 26 x 30 senttimetriä. Punamustiin helmiin leikkasin toisesta päästä kolme senttiä leveät suikaleet. Ajattelin ensin, että teen tällaiset huopahelmieni väliin. Silmä kuitenkin sanoi niiden olevan liian leveät. Teinkin sitten kaksi senttiä leveistä ja 52 senttiä pitkistä suikaleista toisenlaiset. Jatkoin puskusaumalla paperia ja ihan vaan teipillä.

Käytin kaikkien helmieni piirtämiseen mustaa tussia, koska sain helmistä siten "ei niin kirjavat". Aion kylläkin vielä tehdä kesähelmet, jolloin annan niissä värien loistaa.

Lakkasin helmet decoupage-lakalla kahteen kertaan. Toisen kerroksen kääntämällä suikkapuikon, jolloin lakkauksesta tuli tasainen. Jossakin ohjeessa käytettiin koruharsia ja toisessa kynsilakkaa. Decoupagea käytettiin muistaakseni Kotilieden ohjeessa. Helmien käärimisessä käytin yhtä ja samaa puikkoa. Kuvan puikoissa lakkasin vain helmet.

En tiedä kuinka allergisoivaa käyttämäni lakka on. Koruhartsia pitäisi työstää suojakäsineillä, mutta kuivana ei kait tuota ongelmaa. Väritöntä kynsilakkaani en uskaltanut käyttää, koska esimerkiksi tyttäreni on erittäin allerginen siinä olevan formaldehydin takia. Minulla olisi pitänyt olla allergiatestattua kynsilakkaa jemmassa.

Alkuun helmien teko tuntui lähes yhtä hankalalta kuin kansakoulussa, mutta äkkiä työ alkoi sujua. Ihan kivaa puuhaa tämäkin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti