12.3.2017

Paperilangasta neulottu varjostin

Minulla oli varmaankin mennyt juttu jotenkin ohi, mutta ostin ennen joulua IKEA:sta suuren tähtivalaisimen. Luin, että siihen voi ostaa myös varjostimen. Sitä en sitten silloin enää ostoskierroksen lopputohinoissa löytänyt ja ajattelin käsittäneeni jutun väärin. Lampun runko jäi minua kuitenkin vaivaamaan ja mietin, että mitä siihen keksisin.
Bongasin Suuri Käsityö-lehdestä 2/2017 ohjeen papperilangasta neulottuun lampunvarjostimeen. Ohje on riippuvalaisimeen, mutta ajattelin sen vähän tuunattuna sopivan myös pöytälamppuun. Paperinarua oli ostettuna Kädentaitomessuilta kaapin perukoille jo aikaisemmin. En vaan muista minkä firman lankaa se on, mutta tulipa se nyt sitten käytettyä. Ohjeessa neuvottiin käyttämään sukkapuikkoja, mutta itse vaihdoin pian pyöröpuikkoihin.

Sain lehden tyttäreltäni lainaksi ja minulla onkin vähän huono omatunto lehden omimisesta. Siinä on paljon muitakin mukavia juttuja, joita ajattelin kokeilla. Toivottavasti tytär ei kaipaa lehteään kovin pian.
Kuvassa on pöytävalaisimen runko. Metallikehikko tuntuu olevan sen verran jämäkkä, etten raaskinut muotoilla sitä väkisin. Se on siis tuollaisenaan varjostimen sisällä. Kehikon saa myös pois, joten voin keksiä muunkinlaisen sisuskalun tilalle.
Ohjeessa neuvottiin käyttämään sylinterin tekoon pahvia, mutta pahvin puutteessa kiersin pari kerrosta joskus muinoin Anttilasta ostamiani hyvin ohuita leikkuualustoja.

Sisälle laitoin toiseen päähän halkaisijaltaan ohjeen kokoisen säilykepurkin. Se pitikin lopputyöskentelyssä systeemiä hyvin pystyssä
Toiseen päähän laitoin sopivan kokoisen hillopurkin. Lykkäsin sellaisen myös sylinterin sisälle. Sitä ei olisi kannattanut tehdä, koska sitä oli hankala saada pois työn valmistuttua.
Työ on kuvassa pingoitettuna muovipussilla päällystetyn sylinterin päälle. Siinä se sai rauhassa odottaa liimaseoksen kuivumista. Toiseen päähän tuleva kiekko on pingoitettu pahville. Sen koon sain hillopurkin kannesta. Liimasin kiekon keskelle pienen virkatun lapun, ettei metallikehikko tule näkyviin yläkautta.

Ei työni jälki ole yhtä hienoa kuin lehdessä olevan, mutta kelpaa minulle.

Lehdessä oli myös virkatun varjostimen ohje. Ehkä teen sellaisenkin joskus. Minulla on yksi kattovalaisin ilman varjostinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti