14.10.2018

Vilja-allergikolle leipomuksia

Maistiainen mutsille
Sovelsin sämpyläohjetta "https://www.soppa365.fi/reseptit/fantastinen-leipa-0" vilja-allergikolle. Otin ohjeen pohjaksi sen vuoksi, että kyseistä taikinaa ei vaivata enää ennen uunipellille laittoa, vaan sämpylät leikataan paloiksi.

Koska kyseessä oli kokeiluni, tein vain puolikkaan annoksen. Jauhoseokseen käytin maissi- sekä tattarijauhoa. Sekaan laitoin myös teelusikallisen psylliumia, ropauksen tattarirouhetta sekä hieman tattarihiutaleita. Voitelin ennen uuniin laittoa taikinapallerot vielä vedellä.
Ei tuosta sämpylöiden koostumuksesta voi puhua samana päivänäkään kuin alkuperäisestä, mutta muuten niistä tuli ihan hyviä.
Kaurakin on pannassa, joten sitä en voi käyttää. Onneksi nykyään kaupoissa on runsaat valikoimat vaihtoehtoja. Valmiit sämpylät vaan maksavat maltaita.
Isän paistamat letut
Mies paistoi lettuja isot pinot, joista saa tänään tuliaisena vielä lapsenlapsetkin. Ensimmäiseksi hän paistoi kuitenkin viljattomat letut.

Taikinaan tuli maissi- ja tattarijauhoja sekä hieman tattarihiutaleita korvaamaan vehnäjauhot. Lopputulos on jopa parempi kuin perinteiset letut vehnäjauhosta.
Jäistä hapanleipää
Olen leiponut hapanta tattarileipää useamman kerran. Ohje löytyy videolta googlaamalla "hapan tattarileipä". 

En aina käytä varsinaista ohjetta, vaan olen alkanut säveltää sitä myös omin päin: Laitan ensimmäisenä päivänä lämpimään veteen kannen alle likoamaan tattarijauhoja. Seuraavana päivänä lisään lämmintä vettä, tattarijauhoja, hieman -hiutaleita sekä -rouhetta. Lisään myös riisi- tai maissijauhoa. Kolmantena päivänä lisään psylliumia, merisuolaa, tattarirouhetta ja -jauhoa sekä vähän pellavansiemenrouhetta. Joskus lisään puoli pussia kuivahiivaa.
Maissi- tai riisijauhoa ei kannata laittaa ensimmäisenä päivänä likoamaan, koska kokemukseni mukaan ovat melko herkkiä pilaantumaan lämpimässä vedessä.

Taikinajuurta ei saa pitää liian lämpimässä. Olen kerran joutunut heittämään taikinan pois, koska oli liiaksi käymistilassa. Siitä lähti tajunnan räjäyttävä tuoksu. Normaalisti taikina tuoksuu lievästi happamalta.
Ainakin osa valmiista leivistä kannattaa pakastaa, koska eivät säily kauaa huoneen lämmössä.
Kannattaa katsoa video ja tehdä ainakin ensimmäiset leivät siitä saadun ohjeen mukaan. Hapanleivät ovat todella hyviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti