15.1.2019

Villahousuni raidoilla on väliä

Jo kelpaa
Sain viimeinkin valmiiksi uudet villahousuni. Neuloin työn saamillani lahjalangoilla, ja pöksyt on 100% konepestävää villaa. Karhistelu ei vaivaa, koska joka tapauksessa aion pukea alle pitkät kalsarit. Tarve housuihin on siis pilkillä kökkimiseen - ettei tule vilu kinttuihin.

Neuloin nämäkin villikset Novitan ohjeella "Naisten neulotut villahousut". Vahingosta viisastuneena onnistuin tekemään neulomuksesta sopivan.

Koska minulla on lahjalankoja eri väreissä, päätin sen vuoksi neuloa housuista raidalliset. Hetken tutkittuani ohjetta päätin samalla myös käyttää eri värit hyödykseni.

Koska viininpunaista oli eniten, otin sen pääväriksi. Ohjeen lahkeissa neuvottiin lisätä silmukka puikon alkuun sekä loppuun. Nyt osasin kokemuksesta hahmottaa ohjeen, joten aloitin työn sukkapuikoilla umpinaisina kerroksina. Lahkeen raidat ovat 2,5 cm korkeat, eli aina värin vaihtuessa lisäsin silmukan raidan eka kerroksen alkuun ja loppuun. Viininpunaiseen väriin tuli keskelle neljä samanlaista neulosta ja erivärisiin kaksi.

Resorin valmistuttua otin käyttööni pyöröpuikot, joilla neuloin edestakaisin neulosta. Samalla kun neuloin suoraa sileää, käytin taas värit hyödykseni. Etupuolelle lisättiin viisi kertaa silmukka 4 cm:n välein ja takapuolelle yhdeksän kertaa 2 cm:n välein. Punaiseen väriin tuli muutokset molempiin päihin, muihin väreihin vain toiseen päähän. Sileän aloituksessa täytyi kylläkin vähän räknäillä, kuten myös haarojen jälkeen kavennuksissa. Lopulta ei sitten tarvinnutkaan poiketa paljoakaan ohjeesta. Jätin vain kerran pari kerrosta neulomatta.

Ei näistä värien vaihdoista ollut minulle kuin hyötyä. Lahopäänä oli helppo neuloa lisäykset ja kavennukset ihan vaan tekemällä säännöt itselle selväksi. Oli myös helppo laskea raidoista muutosten lukumäärät.
Lahje sukka- ja pyöröpuikoilla

Suljettuna neulomuksena lahkeiden sisäsaumoista tuli siistit ja helpotti huomattavasti työn valmistumista.

Punainen väri kulki mukana ilman katkoksia. Periaatteistani poiketen neuloin muilla ns. päättelylangoilla housuosat yhteen.

Kahdessa osassa

Neuloin lopuksi työn pitkillä puikoilla, koska pyöröpuikkojen käyttö on vielä vähän hakusessa.

Neuloin myös molempia puoliskoja samaan aikaan varmistaen, että langat riittävät, ja saan housuistani symmetriset.

Ei nuo pöksyt minua kaunista, mutta enpä niissä julkisesti kekkuloikaan.

2 kommenttia: