5.2.2020

Tiskirättejä

Oli välillä pakko tarttua pienempiin käsitöihin. Kun on kiinni suurempitöisissä, tulee joskus tunne, ettei saa aikaiseksi mitään.

Päätin sitten tehdä tiskirättejä minäkin. Tosin ensimmäisiä kertoja kuullessani tuon tiskirätti-sanan, ihmettelin, että tiskaako monikin rätillä. Itse tykkään enemmän vaikkapa keittiö- tai siivousliinasta sanana. Samapa tuo sitten kait on, millä nimellä kutsutaan.

Ostin lankaa alan liikkeestä rättiä varten. Ajattelin kokeilla itsellä ensin miten se käytännössä toimii. Täytyy tietää, koska vasta ajatukseni asteella sellainen on hyvä oheisvieminen henkilöille joilla on jo kaikkea. Muunmuassa selänpesimet, sytykeruusut ja koivunlehtituoksupussit on jo kertaalleen annettu. Itse ollaan saatu patalappuja, kynttilöitä, lautasliinoja sun muuta tarpeellista pientä tavaraa, jotka kuluvat käytössä. Ovat siis hyviä tuomisia.

Asiaan: Harmaa virkattu tiskirätti on Blend Bamboo-lankaa. Kuvio on vohvelivirkkausta, jota väkersin nyt ensimmäistä kertaa. Siksi lopputulos muistuttaakin lähinnä kansakoulun ekaa virkattua patalappuani. Kuvasta näkee pienen nöttösen, joka jäi jäljelle 50 gramman kerästä. Ohjeen löysin täältä: https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/tee-itse/virkkaus/nain-virkkaat-vohvelia

Valkoinen rätti on purkulangasta. Se on kuvioltaan V-pylväät. Ensimmäinen ja viimeinen kerros ovat pylväitä ja rivin kaksi ekaa ja viimeistä ovat tavallisia yksöispylväitä. Rivin ekan pylvään virkaa toimittaa kaksi ketjusilmukkaa.

Tein puuvillarätistä mielestäni vähän liian ison, joten aloitin vielä pienemmän virkkaamisen.
Jotakin on ollut tulossa tästäkin?
Kuvan ufo sai purkutuomion ja siispä saa nyt uuden olomuodon rätteinä. Nyt taidan tietää, mihin muutkin puuvillalankajämäni päätyvät. Rättejä täytyy olla varmaankin monta ja eri väristä, koska kunnon konepesua ne kaipaavat. Mietityttää myös niiden kuivuminen. Viemisen materiaaliksi aion ostaa vain bambulankaa.

Olen tämän joskus blogiini ennenkin kirjoittanut, miten erilailla ihmiset reagoivat eri sanoihin - viittaus aloitukseeni. Entinen työkaverini meni aikoinaan vaimonsa kanssa vähän parempimaineiseen myymälään ilmoittaen, että tultiin ostamaan peiliä. Tähän myyjää, että "Anteeksi, kuvastintako herra tarkoittaa?"

4 kommenttia:

 1. Tervehdys! Olen käyttänyt tuollaista tiskirättiä nimenomaan astioiden pesemiseen, toimii mainiosti! Nykyään tiskiharja tuntuu päinvastoin kömpelöltä. Kivan näköiset tiskirätit olet virkannut, osaisinpa minäkin...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuohon virkaan ei kuitenkaan taideta niin hienoja tarvita. Ja siinäpä sinulle hyvä tuliaistoive. Meille tulee käsitiskiä aika vähän, joten harja tuntuu mukavammalta. Kyseessä kuitenkin lähinnä pannujen ja patojen pesu. Ihan mututuntumalta vaan, että ulkomailla tiskatessa taidetaan rättiä käyttää enemmän kuin Suomessa.

   Poista
 2. Onpas hyvä idea kuituliinojen kaveriksi. Varsinkin näkyvillä kaunis pitää ja vaikka lahjaksi antaa. Itsekään en käytä tiskirätti sanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vohvelikuvioinen harmaa saisi olla kevyemmällä mallilla virkattu. Kuivuisi nopeammin. Puuvillalangasta virkatun ominaisuus vaan paranee käytössä. Ajattelin ensin, että eihän tämä mitään itseensä ime, mutta nyt "toimii".

   Poista