20.11.2018

Sytykeruusu-urakka

Sytykeruusuja taas vähäksi aikaa
Seitsemisen viikkoa flunssaa sillai pikkuhiljaa pahempana kuin edellisenä päivänä. Mikään ei ole oikein huvittanut, ei myöskään sytykeruusujen teko. Mutta kun on tuota muutakin tautia, kuten jatkuva näpräämisen tarve, ruusujen teko on joskus ihan hyvää hommaa telkkua katsellessa. Flunssaan on nyt lääkkeet kohdillaan. Tuohon toiseen tautiin ei taida tulla helpotusta kuin iän ja heikkenemisen kanssa?

Minulla on melkoinen munakennojen varasto, joten niitä en kerää enää vähään aikaan. Kaverit ja sukulaiset ottavat talteen kynttilänjämät ja antavat ne minulle. Itse annan vastalahjaksi sytykeruusuja. Kuvasta puuttuu noin viiden litran astiallinen sytykkeitä, jotka annoin eilen naapurille. Sain häneltä jo viime vuonna parikymmentä kiloa kynttilägeeliä, joten hän on ruusunsa ansainnut vielä monena vuotena. Olen käyttänyt edellisiin sytykkeisiin myös pari ämpärillistä vanhaa mehiläisvahaa, jota jäi joskus tallivuokralaiseltamme hävitettäväksi.

Kuvan ruusuihin käytin kynttilägeeliä sekä punaiset ja valkoiset kynttilänjämät. Väriä lisäsin laittamalla kattilaan harhaostokseni, eli huonot punaiset vahakynät. Niiden väri painui melkolailla kattilan pohjaan, mutta kyllä niistä jotakin irtosi ruusuihinkin. Kastan kennot steariiniin vain kertaalleen. Ovat näin helpommin syttyviä.

Kuvan pussitetut ruusut menevät pojalle kiukaan pesää varten. Lasipurkeissa olevat ovat itseä varten kuten myös mukissa olevat puuhellan pienet sytytystötsät. Suuressa laatikossa olevat annan joskus viemisinä kylään mennessämme. Niillä muistan myös kynttilänpätkiä antaneita. Olen yrittänyt kerätä laatikkoon vähän kauniimpia yksilöitä.

En tosiaankaan tiedä, kaduttaako ekan sytykeruusun teko. Mies ei ole luvannut sytyttää pesiä kuin niillä, ja olen ihan taatusti tehnyt ruusuja saavikaupalla vuosien aikana. No, ukko tekee polttopuut, joten vähemmällä pääsen. Maltan nykyään itsekin käyttää sytykkeitä, koska niillä pesän viritys sujuu, eikä tulee tuhkaa kuten paperilla sytyttäessä.
Ai miksi ruusuja? Kun paljon tekee, niin jotkut niistä väkisinkin onnistuu. Haluan, että viemiseni ovat nättejä. Ovat myös siksi hyviä, koska monet tuttuni nykyään siivoavat kotejaan turhasta tavarasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti