Huopahelmien teko kuva kuvalta
Kirjoittelen taas huopahelmien teosta. Tekniikka oli outo suuren marketin lankavastaavalle, kun pyysin neuvoa huopuvista langoista, joten menköön tämä muillekin vielä kerran.
"Pääsin" siis lankaostoksille!
Olin lapsenlapsen synttäreillä uudet huopahelmet kaulassani. Oli ihan ensimmäistä kertaa, kun laitoin yleensäkin sellaiset kaulaani. Tytär ihasteli niitä ja pyysi tekemään samanlaiset, hieman pidempänä vaan. Naureskelin, että niin ne ajat muuttuu. Joskus muinoin oltiin huvittuneita kädentaitomessuille mennessä, että oikea näyttää olevan reitti, kun noita huopahelmiä menee samaan suuntaan.
Vielä kerran: Kerin huopuvista langoista, noin kolmen metrin pätkistä, pieniä lankakeriä. Suurempiin keriin mittaan noin viisi metriä. Joihinkin keriin kietaisen eriväristä lankaa kuin mitä pohja on. Työtä tehdessä edessä kannattaa olla vaikkapa puolen metrin esine, josta saa mitattua ensimmäisen pituuden. Minulla on rahi, jonka leveys on puoli metriä.
Seuraavaksi pujotan lankakerät sukkahousuihin. Käytän tähän tarkoitukseen inhokkejani tai rikki menneitä pöksyjä. Nyt pujotin keriä vielä pariin polvisukkaan, joissa oli silmäpako. Erittelen kerät pussittamalla ne kalalangan pätkillä.
Seuraavaksi laitan teelemykseni pyykkikoneeseen ja pesen ne 60 asteessa. Sekaan laitan esimerkiksi vanhan pyyheliinan. Sukkahousut on pesun jälkeen mennyttä kalua. En ainakaan itse ole onnistunut irrottamaan huopahelmiä ilman sukkisten rikkomista.
Otan helmet heti märkinä pois sukkahousuista. Tällöin niitä voi vielä jonkin verran muokata. Pyöritän niitä käsissä, jolloin saan ne sileiksi. Jos helmissä on kovia nyppylöitä, leikkaan ne varovasti saksilla.
Helmiä tuli tehtyä taas runsaasti. Käytin kaikki ostamani sekä tyttäreltäni saamat huopuvat langat. Ei ihan muutaman palleron takia kannata pyykkikonetta pyörittää.
Nyt odottelen palleroiden kuivumista, jotta pääsen kasaamaan niistä helminauhaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti